Wszystko o kaszy
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2022 r.
Niemal 90% Polaków biorących udział w badaniu zadeklarowało, że lubi kaszę (w tym 42% zdecydowanie tak, a 47% – raczej tak), a 85% z przyjemnością przyrządza posiłki z tym produktem. Jednocześnie aż 96% ankietowanych przyznało, że je kaszę przynajmniej od czasu do czasu (w sondażu z 2013 r. odpowiedziało tak 91% respondentów).
Polacy doceniają kaszę przede wszystkim za jej walory zdrowotne (80%) i smak (74%). Zwracają też uwagę na to, że jest sycąca oraz na dostępność wielu gatunków.
Zdaniem respondentów kaszę warto uwzględnić w jadłospisie przede wszystkim ze względu na zawarte w niej składniki: błonnik (65%), witaminy (53%), żelazo (41%) i magnez (40%).
Kasza pojawia się na naszych talerzach znacznie częściej niż w 2013 r. Wówczas zaledwie jeden na trzech respondentów deklarował, że spożywa kaszę przynajmniej raz w tygodniu. Obecnie z taką częstotliwością jada ją niemal dwa razy więcej osób (63%).
Warto jednak zauważyć, że wciąż sporo osób (ponad 1/3 badanych) je kaszę stosunkowo rzadko, choć w tym względzie nastąpił znaczący wzrost w porównaniu do 2013 r. (wówczas aż 2/3 respondentów jadło kaszę rzadziej niż raz w tygodniu).
Na polskich stołach wciąż króluje kasza gryczana, a najbardziej smakuje nam na obiad, z sosem lub mięsem.
Spośród wszystkich rodzajów kasz, Polacy najchętniej wybierają gryczaną. To na nią właśnie w badaniu wskazała blisko połowa ankietowanych. Drugą w kolejności kaszą, która najczęściej gości na naszych stołach, jest jęczmienna – decyduje się na nią 1/3 badanych. Trzecią pozycję zajmuje jaglana – najczęściej jada ją prawie co piąty respondent (18%). W 2013 r. również najchętniej wybieraną kaszą była gryczana. Wówczas jednak pojawiała się ona na stołach niemal 75% Polaków. Równie wysoką pozycję zajmowała wtedy kasza jęczmienna, a za nią – kasza manna.
Nadal najliczniejszą grupę, choć mniejszą niż dziewięć lat temu, stanowią respondenci łączący kaszę z sosem (66% w stosunku do 74% w 2013 r.). Tuż po nich znajdują się zwolennicy kaszy w zestawie z mięsem, a także w zupie. Co ciekawe, obecnie więcej osób niż w 2013 r. jada kaszę w formie kotletów (14% vs. 4%).
Kaszę najczęściej zjadamy na obiad. Na ten posiłek wybiera ją większość Polaków, bo aż 92%.
W zdecydowanej mniejszości są osoby spożywające kaszę na śniadanie (16%), kolację (15%) czy w formie deseru (11%).
Sondaż zrealizowany przez SW Research Agencję Badań Rynku i Opinii metodą wywiadów on-line (CAWI) na panelu internetowym SW Panel, na reprezentatywnej próbie Polaków (N=1000), w czerwcu 2022 r.
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2016r.
Źródło cennych składników odżywczych, apetyczna i sycąca – kasza. Okazuje się, że na stołach większości mam królują jej najlepiej znane rodzaje, z czego kaszą pierwszego wyboru jest gryczana, zyskując uznanie aż 81% badanych kobiet konsumujących lub przygotowujących kaszę. Czy wciąż boimy się eksperymentować i sięgać po nowe smaki?
Jak wynika z badania ankietowane mamy preferują trzy najbardziej popularne odmiany kaszy. Oprócz gryczanej rozsmakowują się głównie w jęczmiennej i mannie (każda wybierana przez 75% respondentek). Ta ostatnia została uznana za kaszę najbardziej codzienną – co piąta mama, która przygotowuje ten typ kaszy, robi to co najmniej kilka razy w tygodniu.
Polskie kasze cieszą się większym uznaniem wśród mam, w porównaniu do zagranicznych odmian. Jednak prawie połowa matek, które konsumują dany typ kaszy, zadeklarowała, że spożywa bądź przygotowuje pęczak, kuskus czy kukurydzianą maksymalnie raz w miesiącu, a prawie co ósma z nich przyznała, że jaglana i owsiana gości w ich menu jeszcze rzadziej.
Ulubione kasze mam
Większość badanych mam (86%) zadeklarowała, że ich pociechy lubią jeść kasze. Jednak odmiennie niż one, dzieci najczęściej wskazują mannę jako faworytkę. Daleko za nią uplasowały się: gryczana (13%), jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%).
Dlaczego tak niewielki odsetek najmłodszych lubi jaglaną, zawierającą najwięcej żelaza ze wszystkich kasz, czy bogatą w błonnik jęczmienną? Ankietowane, zapytane o powody, dla których dzieci nie przepadają za kaszami, najczęściej odpowiadały: „po prostu jej nie lubią”, „nie smakuje im”, „nie odpowiada im zapach i grudkowata konsystencja”.
Top 5 ulubionych kasz dzieci
Większość ankietowanych mam deklarujących spożywanie kaszy włącza ten produkt do codziennej diety jako dodatek do obiadu (93%). W ten sposób na polskich stołach najczęściej goszczą: gryczana (91%), jęczmienna (77%) i pęczak (74%).
W jakiej formie włączasz kasze do swojej diety?
Kasza jest również wpisana w menu najmłodszych – ponad 92% matek twierdzi, że przygotowuje i podaje ją swoim pociechom. I także w przypadku dzieci – kasza serwowana jest najczęściej jako dodatek do dania obiadowego (tak deklaruje aż 75% pytanych mam). Na drugim miejscu, z wynikiem 67%, uplasowały się desery . W taki sposób najmłodsi najchętniej jedzą mannę (78%) i kukurydzianą (57%). Najrzadziej wskazywane zaś były m.in. jaglana (34%), kuskus (15%) czy jęczmienna (12%).
Z czym według polskich mam kasza smakuje najlepiej?
Gryczana na obiad, kuskus w formie sałatki, a manna na deser. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego wśród polskich matek, mają one konkretne preferencje co do wyboru rodzaju kaszy oraz formy jej podawania i włączania do codziennego jadłospisu.
W Polsce dostępnych jest kilka rodzajów kaszy – gryczana, jęczmienna, kukurydziana, jaglana, kuskus, owsiana czy manna. Każda z nich wyróżnia się innymi właściwościami odżywczymi oraz walorami kulinarnymi. Bez względu jednak na jej rodzaj – kasza jest produktem, który powinien być włączony do codziennej diety ze względu na bogactwo naturalnych minerałów i witamin w niej występujących. Jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, istnieją wyraźne preferencje co do odmiany kaszy i sposobu jej wykorzystania.
Najpopularniejszą kaszą wśród mam jest gryczana (81%), którą najchętniej serwują one wraz z głównym posiłkiem w ciągu dnia (92%). Kasza ta, w takiej formie, najczęściej trafia na stół w towarzystwie mięsa (86%), warzyw (66%) oraz grzybów (40%). Podobnie jest w przypadku jęczmiennej (77%) i jej odmiany pęczaku (74%), które przeważnie występują w charakterze dodatku do dania obiadowego.
Z czym łączymy kaszę gryczaną
Wśród rodzajów kaszy to kuskus jest najczęściej wybierany jako składnik sałatek (43%). Mamy najczęściej łączą go z warzywami (71%), mięsem (62%), natomiast zdecydowanie rzadziej już z owocami (14%), nabiałem (12%) czy bakaliami (12%). Niestety potencjał kulinarny jęczmiennej, a w szczególności pęczaku nie został jeszcze odkryty, gdyż zaledwie 3% mam wybiera go przyrządzając sałatkę.
Manna jest zdecydowaną faworytką wśród kasz podawanych w formie deseru (74%). Mamy lubią łączyć ją głównie z owocami (55%), dodatkami – jak np. z czekoladą czy miodem (51%), a także z nabiałem (42%) i bakaliami (36%).
Ankietowane mamy, pytane o preferowaną kaszę podawaną jako składnik zupy, najczęściej wybierały jęczmienną (55%), zaś najrzadziej kuskus (11%). Tę pierwszą kobiety najchętniej serwują w formie krupniku. Do domowych wypieków, pasztetów i kotletów najczęściej wykorzystywana jest drobna kasza kukurydziana. Wśród grup produktów, z którymi głównie łączą ten rodzaj kaszy, badane wskazały owoce (36%), warzywa (33%), zaś najrzadziej decydowały się na jajka (12%) i grzyby (10%).
Nasze dzieci lubią kaszę!
Ponad 86% mam biorących udział w sondażu zadeklarowało, że ich dzieci lubią kaszę.
Mamy podawały kaszę swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78%), składnik deseru (68%) oraz zupy (58%). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała w formie np. wypieków (34%) oraz jako składnik sałatek (27%) czy śniadań (5%).
Najczęściej jako dodatek do dania obiadowego mamy serwują swoim dzieciom kaszę gryczaną (92%). Najmniej popularna w tej formie podania jest manna (17%), która za to najczęściej występuje jako składnik deserów (78%). Jest ona także ulubioną kaszą dzieci, gdyż znajduje się na pierwszym miejscu wśród innych jej odmian. Jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%) są znacznie rzadziej typowane jako te, które smakują najbardziej.
W jakiej formie włączasz kasze do diety swojego dziecka / dzieci?
Wyniki badań nt. spożycia kaszy
– Badanie 2013r.
Każdy z nas wie, co lubi jeść. Jednak często zastanawiamy się, co i dlaczego ląduje na talerzu naszego sąsiada. By dowiedzieć się, czy statystyczny Polak jada regularnie kaszę, zachęcamy do zapoznania się z wynikami ogólnopolskiego badania*, przeprowadzonego w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Jak często jadasz kaszę?
Odpowiedzi na pytanie o przyczyny jedzenia kaszy były różne.
„Jem kaszę, ponieważ…”
Najchętniej wybieranymi kaszami są:
Sposobów na spożywanie kaszy jest wiele, wciąż jednak króluje tradycyjna wersja: kasza + sos.
„W jakiej postaci najczęściej jadasz kaszę?”
Okazuje się, że wiele osób ma świadomość nt. walorów zdrowotnych kaszy.