„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Rolada z piersi indyka

Autor: Mariola. G

Rolada z piersi indyka

Składniki

80 dag filetu z piersi z indyka ze skórą

1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej

kilka pomidorów suszonych

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

oliwa

masło

15 plastrów boczku wędzonego

100 ml piwa chlebowo-miodowego

sól, pieprz do smaku

rozmaryn

Przygotowanie

Filet z piersi indyka dokładnie umyć, osuszyć lekko rozbić nadając kształt prostokąta. Do miseczki włożyć rozmaryn, sól, pieprz, siekany czosnek i wymieszać. Pierś nacieramy ze wszystkich stron. Cebulę obieramy siekamy z czosnkiem.

 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i pokrojone pomidory suszone. Smażymy do zarumienia, pod koniec dodajemy kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Farsz rozkładamy na piersi z indyka, zwijamy. Mięso okładamy plastrami boczku, związujemy nicią kuchenną. Oliwę rozgrzewamy w rondlu, obsmażamy z każdej strony.

 

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy piwo, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy pod przykryciem około 60-90 minut w zależności od mocy piekarnika. Roladę wyjąć, pokroić na plastry i podawać z warzywami.




Najpopularniejsze przepisy

heart_front

4,34

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną

Przepis: Ela Na obiad

Dodaj przepis