„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Powrót

Słodkie popołudnie - kulki z kaszy manny z bananem i nutką kardamonu

18.07.2013



Zwyciężczynie konkursu na najbardziej pomysłowe i oryginalne danie z kaszą dla dzieci niedługo spotkają się z Andrzejem Polanem podczas warsztatów kulinarnych.Tymczasem zapraszamy do wypróbowania najlepszych przepisów!

 

Laureatką pierwszego miejsca została Pani Marianna Wojcieszka. Jej przepis - kulki z kaszy manny z bananem i nutką kardamonu, idealnie nadają się jako słodka przekąska na letnie wieczory. Gorąco polecamy!

 

Oto przepis:

 

  • 62 g masła (roślinnego lub margaryny jeśli dziecko jest na diecie bezmlecznej)
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 8 śliwek suszonych, pokrojonych dość drobno (lub garść posiekanych innych ulubionych słodkich bakalii)
  • 1 bardzo dojrzały i rozciapciany banan
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 szklanka wody
  • do wyboru: wiórki kokosowe lub kakao do obtoczenia

 

Masło rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy kaszę i śliwki i smażymy na niewielkim ogniu, aż kasza będzie złota. Wrzucamy banana, wodę, kardamon, ewentualnie łyżeczkę cukru.

 

Mieszamy i gotujemy, aż masa zacznie się ślizgać po patelni. Gdy to nastąpi zdejmujemy patelnię z ognia. Lekko studzimy.

 

Z masy formujemy kulki i w zależności od smaku obtaczamy je w wiórkach lub kakao,

Możemy je podawać na ciepło lub zimno.

 

Smacznego!