„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Wiosenne gołąbki z kaszą jęczmienną

Autor: Andrzej Polan

30.04.2015

Wiosenne gołąbki z kaszą jęczmienną

Składniki:

 

  • 800g szynki wieprzowej
  • 100g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 pęczek + 1 pęczek do sosu botwinki
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek + 1 pęczek do sosu koperku
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 garść młodego szczawiu
  • 200ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
  • Sól, pieprz czarny

 

 

Wykonanie:

 

Z kapusty wycinamy głąb i wrzucamy ją do wrzątku, w trakcie za pomocą długiego widelca ściągamy miękkie sparzone liście, środek wyjmujemy z wrzątku. Samo parzenie liści możemy również wykonać w zwykłej mikrofalówce, umieszczając kapustę w środku bez wody i nastawiając na 800 W.

 

Co 1 minutę sprawdzamy, czy liście wierzchnie są miękkie, jeżeli tak, to je zdejmujemy a pozostałą kapustę parzymy nadal do skutku.

 

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, czyli max 30 minut gotowania - w ten sposób mamy zapewniony smak oraz aromat z warzyw.

 

Cebulę dymkę siekamy i przesmażamy krótko na oleju, dodajemy kaszę. Chwile smażymy i dodajemy porcjami bulion mniej więcej 3 razy tyle co kaszy. Nawet jeśli kasza nie będzie zbyt miękka, to nie szkodzi, gdyż i tak gołąbki będziemy jeszcze zapiekać.

 

Kasze przestudzamy. Łączymy z mielonym mięsem, posiekaną drobno botwinką oraz środkiem kapusty, który nam pozostał z parzenia. Oczywiście musi być poszatkowany, to zapewni, że gołąbki będą soczyste i delikatne . Jeszcze duża ilość kopru i farsz gotowy.

 

Farsz umieszczamy na liściach kapusty, zwijamy gołąbki i układamy w naczyniu żaroodpornym.

 

Dla nadania lepszego smaku gołąbki zalewamy pozostałym bulionem, kilka gałązek kopru. Dusimy około 40 minut. Gołąbki wyjmujemy a do sosu powstałego z duszenia dodajemy chrzan, botwinkę, szczaw i koper.

 

Na koniec gotujemy śmietanę i zalewamy ponownie gołąbki, aby przeszły smakiem. Gołąbki smakują najlepiej, jeśli dłużej postoją w sosie.

 

 


Powrót